Uw huis of bedrijfspand comfortabel en energiezuinig maken?
Vraag de Energie-Comfortcheck aan. Lees verder »

Ga naar nieuwbouw »

Verplicht energielabel niet gesanctioneerd

Vanaf 1 januari 2013 wordt het verplichte energielabel voor woningen en gebouwen
niet gesanctioneerd bij verkoop of verhuur.

Niet gesanctioneerd

Het sinds 2008 verplichte energielabel bij verkoop of verhuur van een woning en gebouw wordt vanaf 1 januari 2013 niet gesanctioneerd. Dat heeft de Tweede Kamer op 20 november 2012 besloten. Ingeval van sanctienatie zou eigendomsoverdracht bij de notaris en verhuur zonder label niet meer mogelijk zijn. Info: rijksoverheid energielabel 2013

Uitleg energielabel

Het energielabel maakt inzichtelijk hoe groot de energiebehoefte van een woning of gebouw is. Het gaat dan om de energiebehoefte voor ruimte- verwarming, ventilatie en warm tapwater bereiding. Dat zijn immers de grootste kostenposten op de energierekening (totaal gemiddeld 75%). De energiebehoefte voor ruimteverwarming is afhankelijk van de isolatie (dak, gevels, begane grondvloer en ramen) en de energiezuinigheid van de verwarmingsinstallatie. Een label met energieklasse A is het zuinigst en G het minst.

Voordelen energielabel

Het label is ingevoerd naar aanleiding van de Europese richtlijn Energieprestatie van gebouwen met als doel de energiebehoefte inzichtelijk te maken. Een huis of gebouw met een lage energiebehoefte zorgt voor meer comfort en - afhankelijk van het bewoners- en gebruikersgedrag - voor een lagere energierekening. Bovendien zorgt een groen label (klassen A, B en C) vaak voor een hogere verkoopprijs (+3%) en een snellere verkoop (-24 dagen). Bron: energielabel stimuleert verkoop woning.

EPC-berekening niet meer toegestaan

Vanaf 1 januari 2013 moet bij verkoop of verhuur van woningen en gebouwen jonger dan 10 jaar ook een energielabel aanwezig zijn. Tot deze datum volstaat een destijds voor nieuwbouw gemaakte EPC-berekening.